1 2 3 4

Інформація про проведені заходи щодо відзначення 2 лютого Всесвітнього дня водно-болотних угідь

11 лютого 2015 - Администратор

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА РАДА

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «СТАНЦІЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ» РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

33028, м.Рівне, вул. В.Чорновола, 79-Б, тел./факс   23-01-49

Е-mail rivneosun2007@ukr.net    www.rivneosun.rv.ua

­­­­­­­­­­­­-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

13 лютого 2015 р.     01-04 /41

на №178/03/2-09/15 від 28.01.2015

Управління  освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації

Інформація

про проведені заходи щодо відзначення 2 лютого

Всесвітнього дня водно-болотних угідь

 

 

 З метою підвищення обізнаності шкільної молоді з питань необхідності збереження водно-болотних угідь 2 лютого у загальнооосвітніх та позашкільних навчальних закладах області відзначався Всесвітній день водно-болотних угідь, який пройшов під девізом  ,,Водно-болотні угіддя для нашого майбутнього”.

До  відзначення  Всесвітнього дня водно-болотних угідь долучилася учнівська молодь Володимирецького, Млинівського, Острозького, Радивилівського, Рівненського,  Рокитнівського районів, міста Острога та Рівного.

Для вихованців Млинівського районного будинку творчості школярів  було проведено лекції на тему ,,Водно-болотні угіддя для нашого майбутнього”, бесіду  ,,Цікаві факти про водно-болотні угіддя”, вікторину ,,Пізнаємо водно-болотні угіддя”. Учасникам заходів вручили листівки – пам’ятки ,,2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь”, в яких розповідалося про важливість збереження екосистеми водних угідь задля збереження біологічного розмаїття, охорони зникаючих видів птахів та рослин, збереження місцевих видів риб.

В рамках відзначення Всесвітнього дня водно-болотних угідь в багатьох закладах освіти Рівненського району було проведено еколого-освітні лекції на уроках екології, факультативних та позакласних заняттях. Зокрема, в Оржівському навчально-виховному комплексі ,,школа-колегіум було проведено лекцію з елементами бесіди про історію виникнення Дня захисту водно-болотних угідь, ознайомлення з метою підписання конвенції про їх захист. В Квасилівському навчально-виховному комплексі ,,школа-ліцей” - ознайомлення школярів з різними типами водно-болотних угідь та їх мешканцями, у Зорянському навчально-виховному комплексі ,,школа-гімназія” проведено вікторину ,,Пізнаємо водно-болотні угіддя” та ін. Такі заходи були проведені з метою розширення кругозору школярів, виховання підростаючого покоління з усвідомленням вразливості природних екосистем та необхідності їх охорони.

У всіх загальноосвітніх навчальних закладах міста Острога оформлено інформаційні  стенди ,,Всесвітній день водно-болотних угідь – 02 лютого. Вчителями біології  проведено круглий стіл з учнями 8 класів на тему ,,Болотні угіддя  у складі природоохоронних територій України, організовано гру ,,Скарби боліт, проведено екологічну гру для учнів 9 класів ,,Річка  - це ворог чи друг?. Серед  учнів 7 класів Острозької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 пройшла пізнавальна гра ,,Хто мешкає в болотах”.  Серед учнів початкових класів організовано інформаційні п’ятихвилинки ,,Здоров’я та вода. В Острозькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 проведено  урок ,,Антропогенна деградація гігроморфних біогеоценозів і проблеми їх раціонального використання” (11 класи). Вчителями  географії загальноосвітніх навчальних закладів міста  Острога проведено віртуальну подорож на тему ,,Водні об’єкти нашого краю”. У бібліотеках загальноосвітніх навчальних закладах  облаштовано виставки інформативних матеріалів з даної тематики. Проведено анкетування серед школярів щодо їх інформованості про водно-болотні угіддя.

 У навчальних закладах Острозького району пройшли заходи щодо відзначення Всесвітнього дня водно-болотних угідь. Члени гуртка “Юні лісівники” навчально-виховного комплексу “Верхівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад” підготували і провели інформаційну годину “Водно-болотні угіддя для нашого майбутнього”. Гуртківці аргументували  важливість водно-болотних угідь для забезпечення сталого розвитку людства та збереження біосфери в цілому.У Вельбівненській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів для учнів 7-8 класів проведено круглий стіл “Значення водно-болотних угідь для підтримки біологічного різноманіття  регіону”, а для учнів 5-6 класів організовано вікторину “Водно-болотні угіддя України”. Для учнів 5-9 класів навчально-виховного комплексу “Почапківська ЗОШ І-ІІ ступенів – дитячий садок”, Грем’яцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, Хорівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів проведено усний журнал “Збереження водно-болотних угідь  - запорука життя на Землі”.

   У навчально-виховному комплексі “Білашівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дитячий садок” для учнів 10-11 класів проведена лекція “Водно-болотні угіддя України”. В ряді шкіл відбувся перегляд фільму “Значення водно-болотних угідь” та презентації “Водно-болотні угіддя: флора і фауна”. У всіх навчальних закладах району було організовано випуск стіннівок “Водно-болотні угіддя для нашого майбутнього”.

Для вихованців Радивилівської районної станції юних натуралістів було проведено конкурс на кращу стінгазету на тему: „Ми за чистоту в природі!”, рейд до заказника  Лев’ятинське болото  з метою визначення чистоти прибережної зони  та дослідження ступеня замуленості річки Слонівки на  території Радивилівського району. Також було проведено брейн-ринг між гуртківцями різних екологічних груп на тему : ,,Водно-болотні угіддя для нашого майбутнього”.

Долучилися до відзначення Всесвітнього дня водно-болотних угідь школярі навчальних закладів міста Рівного. У Рівненській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №10 Рівненської міської ради була проведена інформаційна п’ятихвилинка ,,2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь”, учні випустили стіннівку ,,Значення збереження водно-болотних угідь для  нашого  майбутнього”.   Фотоконкурс  ,,Птахи  водно-болотних  угідь”, конкурс плакатів ,,Збережемо красу Полісся”, інтегроване заняття біології, історії, літератури ,,Болото Любомирських” були проведені у Рівненській загальноосвітній школі №13 І-ІІІ ступенів. До Всесвітнього дня водно-болотних угідь у Рівненській класичній гімназії ,,Престиж було організовано перегляд фільму ,,Вода – колиска життя та круглий стіл для учнів 8 класів ,,Охорона водних об’єктів Рівненщини.

В рамках відзначення Всесвітнього дня водно-болотних угідь в багатьох закладах освіти Рівненського району було проведено еколого-освітні лекції на уроках екології, факультативних та позакласних заняттях. Зокрема, в Оржівському навчально-виховному комплексі ,,школа-колегіум” було проведено лекцію з елементами бесіди про історію виникнення Дня захисту водно-болотних угідь, ознайомлення з метою підписання конвенції про їх захист; в Квасилівському навчально-виховному комплексі ,,школа-ліцей”  ознайомлено школярів з різними типами водно-болотних угідь та їх мешканцями; у Зорянському навчально-виховному комплексі ,,школа-гімназія” проведено вікторину ,,Пізнаємо водно-болотні угіддя”. Ці заходи проведені з метою розширення кругозору школярів, виховання підростаючого покоління з усвідомленням вразливості природних екосистем та необхідності їх охорони.

В загальноосвітніх навчальних закладах Рокитнівського району з метою підвищення обізнаності учнів з необхідністю збереження водно-болотних угідь, їх значенням у сільському господарстві були проведені  тематичні бесіди: ,,Водно-болотні угіддя – важливий чинник у формуванні клімату регіону”, ,,Кремінне – найбільше болото в Європи”, ,,Тваринний і рослинний світ боліт”, ,,Сира Погоня – збережемо для майбутнього”; лекції: ,,Болото – важлива ланка біосфери”, ,,Водно-болотні угіддя України”, “Охорона водно-болотних угідь Рокитнівщини”; круглі столи: ,,Меліорація: за чи проти’’,  ,,Сім цінностей водно-болотних угідь для майбутнього’’, ,,Ці дивовижні мешканці”; класні години ,,Чи потрібні болота?’’ ,,Майбутнє без водно-болотних угідь?’’.

 

 

Директор Станції юних натуралістів                                               Т.Остафійчук