1 2 3 4

Про проведений еколого-краєзнавчо-оздоровчий похід «Духовно-екологічна подорож» до Шацького природного національного парку

6 липня 2021 - Администратор
Про проведений еколого-краєзнавчо-оздоровчий похід «Духовно-екологічна подорож» до Шацького природного національного парку

 З метою оздоровлення та підвищення екологічної свідомості учнівської молоді, покращення психоемоційного стану вихованців й поглиблення знань про природу рідного краю, саморозвитку та спілкування на лоні природи,  проведення заходів неформальної освіти з 28 червня по 02 липня 2021 року організовано еколого-краєзнавчо-оздоровчий похід «Духовно-екологічна подорож» для гуртківців комунального закладу «Станція юних натуралістів» Рівненської обласної ради до Шацького національного природного парку Шацького району Волинської області (озеро Світязь).

Особливістю еколого-краєзнавчо-оздоровчого походу були поєднання адаптативно-реабілітаційно-оздоровчого комплексу водних процедур, походів з навчально-пізнавальними практикумами з вивчення біоценозів Шацького національного природного парку Шацького району Волинської області.

Учасники базувалися на території наметового містечка «Незабудка» у с. Світязь Шацького району Волинської області на березі озера Світязь – найглибшого озера карстового походження в Україні і найбільшого на Шацькому поозер’ї (басейн р. Західний Буг), яке є природним об’єктом Шацького національного природного парку.

        В рамках екологічної подорожі вихованці гуртків «Екосвіт», «Майстерня духовності» та «Юні акваріумісти» Станції юних натуралістів разом з керівниками ШЕХТЕР Лілією, СЕРГІЄНКОМ Дмитром вивчали флору та фауну Шацького національного природного парку.   

Цікавим моментом стало спілкування з старожителькою села Світязь, яка розповіла про історію свого села, особливості проживання в умовах Полісся, ділилась секретами довголіття.

        В рамках походу діти навчились облаштовувати наметове містечко в природних умовах, готувати здорову їжу на багатті, організовувати навчально-оздоровчі та розважальні заходи. Самостійно складали меню та брали участь у приготуванні їжі.

Активна навчально-пізнавальна діяльність через участь дітей у тренінговому навчанні за допомогою практикумів на природі адаптативно-реабілітаційного напрямку сформувала позитивну атмосферу в колективі, насичену любов’ю, взаєморозумінням, повагою один до одного.

Корисними та життєво важливими стали практикумами з медицини «Перша допомога при укусах комах, опіках», «Навчаємося в природі секретам виживання», «Розведення багатті під дощем».

Учасники подорожі проводили ігри, конкурси, вікторини, рухливі ігри. Музично-терапевтичні вечірні співанки «Простір любові» під супровід гітар, ударних інструментів, виготовлених власноруч, до яких долучалися родини, які перебували на відпочинку в наметовому містечку по сусідству.

Вихованці постійно проводили фотопленери об’єктів природи Шацького національного парку.

СЕРГІЄНКОМ Дмитром проведено серію майстерок з виготовлення браслетів, брелоків, оздоблення туристичного посуду різними видами плетіння з сутажу та паракорду, що стало справжнім подарунком для кожного учасника походу.

Завершенням походу стала творча програма «Коли всі разом», на якій вихованці обмінювалися враженнями, склали мюзикл «Світязь 2021» та підсумовували результати оздоровчо-пізнавальної програми духовно-екологічної подорожі.

Під час походу діти не тільки оздоровилися морально, духовно та фізично, але й надихнулися бажанням скласти план майбутніх еко-мандрівок, готували програму для представлення Рівненської області на Дитячому екологічному парламенті у м. Києві.