1 2 3 4

Про проведену обласну навчально-польову подорож «Експедиція учнівської молоді «ЮНЕКО» для учнів закладів загальної середньої і позашкільної освіти

6 липня 2021 - Администратор
Про проведену обласну  навчально-польову подорож «Експедиція учнівської молоді «ЮНЕКО»  для учнів закладів загальної  середньої і позашкільної освіти

 Потреба спілкування дітей з природою збільшилась і трансформувалась у більш емоційну-чуттєву сферу. Особливо у післякарантинний період, коли діти й дорослі потребують реабілітації після COVID-19. Це стосується і тих, кого інфекція не зачепила, адже довготривалий карантин дався взнаки для всіх. Однак сучасним підліткам необхідні форми, які залучатимуть їх до активної діяльності, але не на рівні учня, здатного лише до відтворення отриманої інформації, а на рівні справжнього дослідника природи. А для цього молоді потрібно показати, що вклад у справу збереження та вивчення біорізноманіття може бути досить вагомим і важливим.

Так у 2011 році у педагогів Станції юних натуралістів виникла ідея створення щорічної навчально-польової подорожі «Експедиція учнівської молоді «ЮНЕКО» із залученням наукових працівників об’єктів природно-заповідного фонду та науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти. Вона ґрунтувалась на потребах самих учнів, що виявлялось у нереалізованому запиті у спілкуванні з природним середовищем, появі нових потреб у вивченні й охороні природи та культурної спадщини. 

У 2021 році відбулась десята ювілейна експедиція. Учасники традиційно мешкали у наметовому таборі, який розташувався на березі Білого озера (Рівненський природний заповідник, Білоозерське лісництво). У заході взяли участь 20 учнів з усіх чотирьох районів Рівненщини. Долучились до експедиції учні Радивилівського ліцею № 1 Радивилівської міської ради; «Оженинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (ліцей)-дошкільний навчальний заклад» ім. Т.Г. Шевченка Острозької міської ради Рівненського району; Немовицької та Зносицької загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів Немовицької сільської ради Сарненського району, Вараського ліцею № 3 Вараської міської ради.

Організатори заходу – комунальний заклад «Станція юних натуралістів» Рівненської обласної ради. Основна увага була сконцентрована на організацію досліджень у природі. Діти разом з науковцями та педагогами вивчали особливості Поліського краю це під час радіальних походів. Учасники отримали польові щоденники, у яких окреслено перелік завдань. Це своєрідні путівники, в яких описана методика досліджень, міститься інформація про флору і фауну регіону.

Зближення та зміна культур мешканців міст і сіл призвела до того, що навіть учні найвіддаленіших населених пунктів мають незадоволену потребу у спілкуванні з природою. Парадокс, але проживаючи у сільській місцевості діти, так само як мешканці міст, не мають достатніх знань про навколишнє середовище свого регіону, у них не сформовані навики проведення елементарних досліджень і спостережень у природі. Лише невелика частина учнівської молоді має бажання організовувати своє дозвілля, використовуючи місцеві природні ресурси. Експедиція сприяє формуванню стійкого інтересу до дослідження місцевої флори та фауни.

Кожний день у наметовому таборі був тематичним. У День зоології Марія Марців, теріолог, аспірант кафедри зоології Львівського національного університету імені Івана Франка розповіла про значенням ссавців у житті людини, ознайомила з методами дослідження тварин у природі. Учні навчились проводити аналіз посліду хижих ссавців для вивчення трофічних ланцюгів.

День ентомології був присвячений вивченню видового різноманіття ентомофауни заповідника. Софія Питель, ентомолог, лаборант Зоологічного музею Львівського національного університету імені Івана Франка показала дітям процес монтування ентомологічної колекції та провела майстер-клас польового збору комах.

Ірина Скирпан, ентомолог, асистент кафедри зоології Львівського національного університету імені Франка, молодший науковий співробітник Рівненського природного заповідника навчила учнів проводити дослідження популяцій гідробіонтів та гідробіоценозів як цілісних систем. Захоплення викликала нічна екскурсія на водойму з метою дослідження представників родини жаб’ячих. 

До проведення Дня лісу долучились працівники Білоозерського лісництва. Учні навчились проводити таксаційний опис пробних ділянок лісу, розробляти паспорти на пробні площі різного призначення. Заняття проводив Юрій БУЛАН, майстер лісу Білоозерського лісництва. Діти навчились визначати висоту і діаметр дерев, склад насаджень, інші таксаційні характеристики. Молодь дізналась про роботу майстра лісу, навчальні заклади, які готують спеціалістів для цього напрямку. 

Цікаво пройшов День Хімії. Вже десятий рік поспіль його проводять Андрій ЛАПІНСЬКИЙ і Григорій КРИМЕЦЬ, викладачі кафедри неорганічних речовин та загальної хімічної технології хіміко-технологічного факультету Київського політехнічного інституту. Науковці розповіли про світ атомів, молекул, речовин та їхні перетворення і продемонстрували захоплюючі та дивовижно яскраві хімічні досліди.

Хіміки разом з дітьми продовжили моніторинг екологічного стану водних об’єктів на території Білоозерського лісництва, розпочатий ще у 2011 році. Під керівництвом науковців відібрано проби води, зроблено хімічний аналіз, та порівняно хімічний склад води у озері Біле, і меліоративних каналах по кількох показниках.

Дослідники побували на екскурсії еколого-пізнавальною стежкою «Білоозерські бори», яка складається з семи зупинок, на унікальному болоті «Коза Березина», де вивчали умови зростання болотної рослинності. Екскурсію проводили Сніжана ДУЖУК, керівник гуртка «Фотонатуралісти» комунального закладу «Станція юних натуралістів» Рівненської обласної ради і Людмила АРХИПЧУК, вчитель біології Рівненської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 20 Рівненської міської ради​. Про рослинний світ Полісся дітям розповіла Інна Власюк, методист комунального закладу «Станція юних натуралістів» Рівненської обласної ради.

Цікаво пройшла екскурсія до садиби Петра Лебедюка, місцевого пасічника, який займається традиційним для Полісся колодковим бджільництвом. Бортник показав унікальні вулики, яким понад 300 років. Олександр Омельчук, керівник гуртка «Юні бджолярі» Станції юних натуралістів, розповів про біологію медоносної бджоли і особливості пасічництва на Рівненському Поліссі. Учні з захопленням слухали інформацію про розподіл обов’язків у бджолиній сім'ї і мали можливість порівняти вулики різних конструкцій.

Змістовним було дозвілля у наметовому таборі. Ольга ПОЗНЯК і Богдана ДЕРКАЧ, фахівці з екологічної освіти Рівненського природного заповідника провели ряд ігор, екологічних вікторин та конкурсів. Сподобались дітям тренінги, проведені Ольгою Дячук, практичним психологом комунального закладу «Станція юних натуралістів» Рівненської обласної ради. Усі учасники заходу отримали Дипломи учасників та пам’ятні сувеніри.

Вивчаючи природні об’єкти під час експедиції, учні набувають практичних навичок визначення видів рослин і тварин, вчаться працювати з визначниками, аналізувати отриману інформацію. Участь у заході сприяє формуванню свідомого ставлення до природних ресурсів.