1 2 3 4

Про проведення Х Всеукраїнського турніру юних натуралістів у 2022-2023 навчальному році

16 cічня 2023 - Администратор

 РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА РАДА

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «СТАНЦІЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ» РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

33028, м. Рівне, вул. В.Чорновола, 79б, тел./факс   63-50-29

Е-mail rivneosun2007@ukr.net    www.rivneosun.сom.ua

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

16 січня 2023 р. № 01-33/22

 

 

Керівникам органів управління освітою територіальних громад, сіл, селищ, міст

Про проведення Х Всеукраїнського турніру

юних натуралістів у 2022-2023 навчальному році

 

На виконання Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2023 рік, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 28.11.2022 р. № 1063, у січні – квітні 2023 року Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді проведе Х Всеукраїнський турнір юних натуралістів (далі – Турнір).

Всеукраїнський турнір юних натуралістів – це командне змагання учнів закладів загальної середньої та позашкільної освіти у вмінні вирішувати дослідницькі природничо-наукові проблеми, переконливо представляти свої рішення та відстоювати їх у наукових дискусіях – наукових боях.

Ідея належить організаторам Міжнародного турніру юних натуралістів (International Young Naturalists’ Tournament).

В Україні Турнір проводиться з 2014 року. До участі запрошуються команди учнів закладів загальної середньої та позашкільної освіти віком від 12 до 16 років включно.

До складу команди входять 6 учнів та два керівники. Команда обирає капітана.

Турнір проходить у два етапи:

І етап заочний.

Для участі у заочному етапі необхідно до 28 лютого 2023 р. заповнити реєстраційну форму https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc3PncOkzIEd17hzs0kE4QW1NQtjONI2CfK3xQx-nBCRW9AfQ/viewform

Команда, яка виконала реєстрацію, стає офіційним учасником заочного етапу.

Після заповнення форми команді присвоюється ідентифікаційний номер (ID), який надалі буде використовуватися в усіх офіційних бланках і протоколах.

Ідентифікаційний номер надсилається на електронну адресу команди разом з офіційним підтвердженням про участь у Турнірі.

Після підтвердження реєстрації команди-учасники повинні до 02 квітня 2023 року надіслати шість завдань Турніру, виконаних та оформлених відповідно до правил описаних у Положенні Всеукраїнського турніру юних натуралістів.

Список завдань Х Всеукраїнського турніру юних натуралістів 2022/2023 н.р. розміщений у додатку до листа, а також на сторінці «Турнір юних натуралістів» сайту НЕНЦ:  https://nenc.gov.ua/?page_id=33384

ІІ етап фінальний – з 18 до 21 квітня 2023 року.

Форма проведення фіналу Турніру очна або дистанційна: - у випадку очного формату проведення ІІ етапу відбудуться фінальні «бої» за участю до 9 команд команд-фіналістів.

У  випадку дистанційного формату проведення фіналу команди-учасники розіграють між собою призові місця згідно результатів оцінювання надісланих шести домашніх завдань, виконаних та оформлених відповідно до правил описаних у Положенні Всеукраїнського турніру юних натуралістів.

Щодо остаточного визначення формату проведення фінального етапу організатори повідомлять додатково.

Детальна інформація на сторінці «Турнір юних натуралістів» сайту НЕНЦ: https://nenc.gov.ua/?page_id=33384

Просимо інформацію про Х Всеукраїнського турніру юних натуралістів у 2022-2023 навчальному році довести до відома керівників, педагогічних працівників та учнів, вихованців закладів загальної середньої і позашкільної освіти.

 

 

Директор Станції юних натуралістів                                                 Володимир ВОРОБЕЙ

 

 

 

  

 

Євдокія Мороз (0362) 63-50-29

                                                                              Додаток

                                                                       до листа комунального закладу

                                                                      «Станція юних натуралістів» 

                                                                      Рівненської обласної

                                                                              від 16. 01. 2023 22  

Завдання X Всеукраїнського турніру юних натуралістів

Основні завдання для Наукового бою

 

1. Окуляри-обскури

Непрозора пластинка з регулярно розташованими дрібними отворами може коригувати короткозорість, як і лінзи. Поясніть це явище і введіть параметри, що описують, як короткозорі люди бачать в таких окулярах-обскури та без них.

 

2. Тепловий двигун на гумових стрічках

Замініть всі спиці в велосипедному колесі на гумові стрічки. Якщо нагрівати стрічки на одній стороні колеса, воно почне обертатися. Дослідить цей ефект.

 

3. Морозостійкі рослини

Одні рослини добре витримують заморозки, а іншім небезпечні низькі температури. З'ясуйте досліджуючи як рослинам, при температурах нижче нуля, вдається вижити.

 

4. Дива на пательні

Зазвичай люди полюбляють вживати обсмажені шматочки картоплі. Під час приготування білий колір картоплин стає жовтуватим, а краї окремих шматочків помаранчево-бурими. Що відбувається? Дайте повне обґрунтування процесу смаження.

 

5. Будова серця

Крокодили не тільки одні з найдавніших мешканців планети. але й одні з найдивовижніших тварин. Мають досить складну будову серця. Як це їм допомагає у перетравлюванні їжі. Зробіть висновок яким чином у крокодилів розвилась така здатність.

 

 6. Цікава астрономія

На початку лютого 2023 року до Землі наблизиться рідкісна комета, яка останній раз пролітала 50000 років тому. Звідки з’являються ці дивовижні створіння Всесвіту і чи можуть вони бути «винуватцями» зародження життя. Відповідь аргументуйте.

 

7. Генетична спадковість

У черешні червоний колір плодів повністю домінантна ознака, білий - рецесивна. Квітку білоплодної черешні запили пилком гомозиготної червоноплідної. Якими будуть плоди внаслідок цього запилення? Дослідіть і дайте обґрунтовану відповідь.

 

 8. Елементарні частинки

Напевне всі хто вивчає базові дисципліни в середній і старшій школі знають будову атома. Наведіть випадки коли нейтрони знаходяться в середині ядра атома а коли за межами ядра. Які процеси відбуваються під час цих перетворень.

 

 9. Робінзон Крузо

Ви перебуваєте в статусі Робінзона, який опинився на безлюдному острові серед екзотичних рослин і тварин. Лише жага до життя штовхає вперед.

Ваші подальші дії для тривалого виживання в даних умовах, з урахуванням сучасних знань з базових предметів шкільного циклу. Детально опишіть ваші вчинки та отримані результати.

 

10. Шкідливі відходи

Державне лісове господарство висуває директору комунального підприємства з утилізації сміття вимогу переобладнати сміттєзвалище, що отруює навколишнє середовище.

Директор комунального підприємства у свою чергу висуває претензії до заводу, що викидає промислові відходи.

Обіграти ситуацію.

Яких заходів ви б ужили, якби були:

а) головою лісгоспу;

б) директором комунального підприємства;

в) директором заводу щоб покращити екологічну ситуацію в регіоні.

 

Завдання «Придумай сам»

 

1. Хвильова оптика Сформулюйте відкриту проблему, що наводить на роздуми, які стосуються будь-якого явища хвильової оптики.

 

2. Летючі насінини Цікаво спостерігати, як над землею кружляють плоди клена, або насіння кульбаби розлітаються в усі боки від найменшого подуву вітру. Запропонуйте завдання про політ насіння з обраного вами виду рослини.

 

3. Принцип найменших зусиль Запропонуйте дослідну перевірку того, як складна природна система вибирає в певних умовах або ситуаціях шлях найменшого опору.

 

 4. Колонізувати Марс

Поки дослідники та добровольці оцінюють можливість польоту на Марс, розробіть власний реалістичний проєкт щодо його колонізації.