1 2 3 4

Підведено підсумки Виставки-конкурсу «Український сувенір»

9 лютого 2024 - Администратор

 Виставка-конкурс «Український сувенір» проводиться з метою виховання національного світогляду учнівської молоді через залучення її до пізнання джерел і процесу творення українського народного мистецтва, стимулювання розвитку творчого пошуку, художнього смаку при виконанні креативних робіт з використанням традиційних матеріалів і технік, популяризація дитячої художньої творчості засобами народного мистецтва, сприяла налагодженню духовного контакту дитини, батьків та педагогів у процесі спільної творчості на традиційному ґрунті.

На обласний етап Всеукраїнської виставки-конкурсу «Український сувенір»  представлено 620 робіт. 26 робіт переможців обласного етапу Всеукраїнської виставки-конкурсу «Український сувенір» відібрано для участі у всеукраїнській виставці, що проходить очно в Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді (м. Київ) у січні 2024 року.

В рамках конкурсу проходить акція «Подарунки воїнам». Учні Рівненщини виготовили 29 сувенірів в етностилі, які передали воїнам, які стоять на сторожі миру в Україні.

Сувенірні вироби, виготовлені юними майстрами Рівненщини були пронизані темою збереження миру, незламністю нашого народу, відданістю національним ідеям та духом патріотизму. В представлені роботи автори вклали свою любов до української культури, до національної спадщини етносу українців.

Конкурсні роботи відповідали умовам Всеукраїнської виставки-конкурсу «Український сувенір» – іграшки зберегли свої ігрові функції, у роботах відчувався індивідуальний творчий почерк автора, вироби декоративно-ужиткового мистецтва відповідали своєму призначенню.

Юні майстри виготовили сувеніри з глини, дерева, шкіри, лози, соломи, трави, тканини, паперу, газет, солоного тіста, бісеру, кукурудзяних обгорток, фетру, гілок, лляного шпагату, фоамірану, холодного фарфору, солоного тіста, воску, які  представляють собою зразки традиційних і копії стародавніх іграшок,  сучасні дизайнерські вироби, саморобні іграшки і предмети вжитку, де органічно поєднуються національні художні традиції і сучасні тенденції формотворення. Виробам характерні синкретичність, символізм, образність, цілісність, глибока традиційність, стриманість декоративного вирішення, перевага давніх геометричних мотивів, наявність спільного в мотивах, тематиці і характері з мистецтвом інших слов’янських народів.  

 Однією з дійових засобів для всебічного розвитку дітей визнано декоративно-прикладне мистецтво, що є частиною народної культури. Народне мистецтво – це унікальний світ духовної цінності, де втілена духовна енергія народу. Українське народне декоративно-прикладне мистецтво набуло широкого визнання у нашій країні та за кордоном.

Популярними серед учасників виставки стали дерев’яні іграшки, оригінальністю вирізнялися сучасні сувеніри, виконані з використанням традиційних технік декоративно-ужиткового мистецтва - різьблення, розпис, вишивка, ткацтво, кераміка, інкрустація, бісероплетіння, художнє плетіння на рамках які мають неабиякий попит у хатньому побуті - внутрішнього та зовнішнього оздоблення оселі. Значну частину експозиції займали ляльки-мотанки, обереги. Дитячим виробам була притаманна духовна наповненість, знаковість, характерність образів.

Оригінально виглядали  картини, виконані в різних техніках (художня вишивка, ткацтво, в’язання, плетіння, ліплення), наповнені українською традиційністю та дизайнерською сучасністю. У  предковічних образах, зручних утилітарних формах і динамічних образах орнаменту містяться символи втаємниченої чарівної природи.

Новітніми виробами були розвиваючі іграшки з  тканини,  з макаронів, природних матеріалів, дерева у поєднанні з  матеріалами вторинного використання. У роботах юних майстрів втілено особливий духовний зв’язок школярів із землею, природою, багатогранною культурою рідного краю.

Участь у виставці відіграє велику роль у соціальному та духовному і естетичному вихованні дітей та молоді, розвиває людське творче мислення, його оригінальність, ідеологічність та освоєння нових ідей, які розвивають навколишнє середовище.